Matti Matikainen

Työttömyys on kriisi - Hallituksen aikeet herättävät raivoa

”Työ- ja elinkeinotoimistojen palvelutoimintaa uudistetaan toteuttamalla työttömien määräaikaishaastattelut poikkeuksetta kolmen kuukauden välein”, kertoi Juha Sipilän hallitus syyskuun alussa. Kuten arvata saattoi, syntyi siitä hirveä meteli. Valtakunnan medioissa ja keskustelupalstoilla kirjoitetaan pakkohaastatteluista, työttömien nöyryyttämisestä ja verrataan suunnitelmaa Natsi-Saksaan. Ei siis mitään uutta työllisyyspoliittisessa keskustelussa.

Olen usean vuoden ajan tehnyt työkseni myös työhönvalmennusta. Työni on ollut auttaa työnhakijaa määrittelemään osaamistaan, ohjata hakemaan sitä vastaavia töitä sekä kannustaa työnhaussa. Monet asiakkaani kertovat, että työnhaku itsekseen on hankalaa tai mahdotonta ja kokevat hyötyvänsä saamastaan tuesta ja avusta. Tänä vuonna asiakkaitani on työllistynyt mm. it-alan projektipäälliköksi, talonmieheksi ja sihteeriksi. Nyt tätä ideaa, tosin kevennetysti, oltaisiin tuomassa kaikille työttömille haastatteluissa.

Miksi hallituksen hankkeesta nousi sitten hirvittävä mekkala jos työnhakijat siitä hyötyisivät?

Työttömyys on monelle suuri kriisi ja harva meistä haluaa repiä haavojaan ja tulla valvontakoneiston nöyryyttämisiksi natsisaksalaisten pakkohaastattelijoiden kuulusteluissa. Kriisin seurauksena joutuu usein luopumaan jostain. Sokeutunut joutuu luopumaan osasta itsenäisyydestään, eronnut ehkä kodistaan, läheisensä menettänyt monista tulevaisuuden haaveitaan. He joutuvat määrittelemään identiteettiään uudelleen ja opettelemaan uusia asioita. Näin on myös monesti työttömyyden kohdatessa.

Entiseen työhön ja asemaan ei ehkä ole paluuta ja joutuu miettimään, mistä aloittaa ja onko valmis muuttumaan.

Taustalla on usein vielä katkeruutta entisiä työnantajia ja työkavereita kohtaan ja tapaamisissa valmentajan kanssa ahdistus purkautuu helposti. "Helppohan sinun on sieltä norsunluutornista huudella, kun sinulla on töitä" tai "et sinä voi tietää, kun et ole ollut työtön" –kommentit on kuultu moneen kertaan.

Työn hakeminen on uuvuttavaa työtä. Kukapa jaksaisi päivästä toiseen etsiä työpaikkoja ja kirjoittaa hakemuksia vain saadakseen vastauksen "Kiitos hakemuksestasi, mutta valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun." Turpiin saamiseen väsyy helposti.

Monen ammatillinen identiteetti on myös kapea-alainen. Työttömällä saattaisi olla osaamista toisiin tehtäviin, mutta sitä ei tunnisteta tai ei haluta käyttää. Irtisanottu venemyyjä ei halua hakea muita myyjän tehtäviä, kun se olisi arvon alennus. Useita vuosia työttömänä ollut opistoasteen graafinen suunnittelija uskottelee itselleen vuosi toisensa jälkeen, että koulutustaan vastaavia töitä kyllä löytyy, vaikka hän kilpailee samoista tehtävistä kymmenien korkeakoulusta valmistuneiden työelämässä menestyneiden hakijoiden kanssa.

Monet hakevat vääränlaisia työpaikkoja. Tarvitaan joku, joka aukaisee silmät ja kulkee hetken matkaa mukana.

Työttömyysturva on velvoittava, joskaan velvoittavuus ei aina käytännössä toteudu. Haastattelut tiukentaisivat tätä. Työttömissä on joukko heitä, jotka eivät edes halua töihin. Tuntuu, että monen elämä on välillä liian helppoa. "En minä vielä hae töitä, kun mulla on liiton päiviä jäljellä." "Katsotaan niitä muita aloja sitten, kun 500 päivää on kulunut." Sivusta katsottuna ansiosidonnainen ei vaikuta aina kannusteelta vaan palkkiolta. Tätä rakennelmaa hallituksen aikeet nyt horjuttavat.

Työllistämistyö on vaativampaa, kuin mitä satunnaisesti te-toimistossa vieraileva henkilö saattaa ajatella. Se täytyy ottaa huomioon toimijoita valittaessa, muuten siitä voi tulla pelkojen mukainen valvontakoneisto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Valitettavasti tulee käymään juuri niin, mitä viimeisessä lauseessa pelätään. Asia toteutetaan liian nopeasti ja massoille.

Olen myös sitä mieltä, että työttömyys on kriisi, ja se on nimenomaan yksittäisen ihmisen kriisi. Vertaan kriisin syvyyttä lähiomaisen kuolemaan, joka sekin on kriisi. Tiedämme, ettemme voi tietää, mitä läheistään sureva henkilö käy lävitse, ja pystymme vain sanomaan "osanottoni" tai "surunvalitteluni". Mutta työttömyys-kriisiin, ja siitä aiheutuvaan suruun ja ahdistukseen haetaan massaratkaisuja. Ei tajuta, että kyse on yksilöstä. Monille tilanne on monimutkainen, syvältä viiltävä tragedia.

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Olen samaa mieltä kanssasi. Jos kysymys olisikin pelkästään työpaikan etsimisestä ja työnhakijan osaamisen määrittelemisestä, niin tilanne olisi paljon yksinkertaisempi. Mutta kun emme voi erottaa työnhakija-minäämme muusta elämästämme. Tunteet ovat asia, jotka ohjaavat toimintaamme. Siksi tarvitaan aikaa ja resursseja sekä päteviä ihmisiä tekemään tätä työtä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

TE-toimiston resurssit eivät käytännössä lisäänny, asiasta käytiin keskustelu eduskunnan kyselytunnilla. Siellä kysyjä kertoi, yksinkertaisella matematiikalla, mikä on resurssien tilanne.

Nyt sitten massahaastattelut pitäisi hoitaa siten, että osan hoitaa TE-toimisto ja osan hoitavat yksityiset. TE-toimiston osan päälle tulee vielä virkailijoiden suorittama tarkistustyö, jossa katsotaan tilanne, koska virkailijat tekevät haastattelukäynnin perustella ratkaisun onko oikeus vielä työttömyysturvaan ja tarvitseeko joitain muita palveluja, joita käytännössä on hyvin vähän tarjolla.

Tuloksellisiin haastatteluihin ei päästä. Haastatteluja tehdään liukuhihnatyyppisesti, niiden laatu on huono, tulosten käsittely ja itse haastattelut ruuhkauttavat todennäköisesti pahasti koko järjestelmän. Tämän asian hyvin hoitaminen vaatii enemmän rahaa, jota maan hallitus tuskin tulee antamaan. Pahimmillaan virkailijalla, tai alihankintayrityksen haastattelijalla on haastateltavia kymmeniä päivässä.

Paljonko yrityksen pitää saada rahaa yhdestä haastattelusta, jotta se on kannattavaa toimintaa? Kuinka paljon siihen voi siinä tapauksessa käyttää aikaa?

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Hei Jorma

Samaa pelkään, että haastatteluista tulee valitettavasti niukoilla resursseilla liian liukuhihnamaisia. Valitettavasti laatu kärsii, jos päivän aikana niitä on liika yhdellä haastattelijalla. Loppupäivästä alkaa haastattelijallakin menemään asiat sekaisin.

Petri Muinonen

Entäpä jos näiden hallituksen yritelmien sijasta lopetettaisiin julkisen hallinnon paisuttaminen yksityisen sektorin kustannuksella, rahan lapioiminen lässyttämiseen ja hiljalleen ajettaisiin alas koko TE-toimistojen kaarti palveluineen?

Ammattimaiset työhönvalmennukset ja muutosvalmennukset ovat varmasti hyödyllisiä, omaakin kokemusta niistä on. Sen sijaan on naurettavaa kuvitella, että virkamiestaidoilla TE-toimistoissa olisi sellaista osaamista ja varsinkaan sellaista särmää kuin mitä alan yksityisiltä toimijoilta löytää.

Se mitä voisi kokeilla, on yksityistää TE-toimistot ja katsoa kuka osaa, kuka ei, "tulos tai ulos" -periaatteella. Oma oletukseni on, että ehkä kymmenesosa pelastuisi. Ne, joista tähän astikin on OIKEASTI ollut jotain hyötyä työttömän työnhakijan työllistymiselle.

Niin paljon rapaa koulutusta ja lässynlässyn-päiviä TE-toimistoilta tarjotaan, että olisi aika laittaa kirves sen puun juurelle.

Älkää kuitenkaan ymmärtäkö väärin: pitkän aikavälin ratkaisuna työn ja tekijän kohtaanto-ongelmaan en suosi ylipäätään erillisiä valmennuksia, enempää julkisia kuin yksityisiäkään. Todellinen ratkaisu, jolla valtaosa kansalaisista alkaisi lopultakin selvitä itse työnhaustaan, on sisällyttää tuntikehyksiin jo peruskoulusta saakka kommunikaatiokykyä parantavia tunteja, esiintymistaitoa ja argumentointikykyä kehittäviä elementtejä, suullisia kokeita ja henkistä valmennusta. Oma apu paras apu.

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Oma apua on paras apu ja suurin osa meistä selviää työnhausta tälläkin hetkellä loistavasti itsekseen. On kuitenkin erilaisia kriisejä ja heitä, jotka siihen tukea tarvitsevat. Sivistysvaltion tulee mielestäni jatkossakin tarjota apua sitä tarvitseville ja haluaville myös tässä asiassa. Turha pitää ihmisiä työttömänä sen takia, että heiltä puuttuu taito tai osaaminen työnhaussa.

Valitettavasti myös työnantajissa ja heidän rekrytointimenetelmissään on myös paljon korjattavaa. Kirjoitin aikaisemmin tekstin työnhakijan näkökulmasta näistä mahdottomista menetelmistä.

https://www.linkedin.com/pulse/etsimme-iloista-rei...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tämä kokeilu tulee epäonnistuman surkeasti; Heikkolaatuista massatuotantoa luvassa ja lisäksi valittu keino on täysin väärä. Ts. tehdään väärin väärää asiaa.

Mutta koska puolue- ja AY-eliitiltä puuttuu halu/kyky/ymmärrys todellisiin korjaaviin muutoksiin, tulemme etenemään vakaasti tällaisella puuhastelulinjalla.

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Kieltämättä hankkeeseen varattu raha kuulostaa liian pieneltä, että siitä olisi todellista hyötyä työtä haluaville suurille massoille. Aina kuitenkin joku hyötyy. Mutta toivottavasti kokeilu ei kaikkien osalta epäonnistu surkeasti.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kommentista Matti!

Oma ehdotukseni on kansallisen työvoimarekisterin luonti ja koko työnvälityksen yksityistäminen alakohtaisille, erikoistuneille työnvälittäjille.

Varsinainen savotta olisi hyvinvointiyhteiskunnan täysremontti 2000-luvulle sopivaksi, mutta se siirtynee seuraavaan kriisiin asti.

--

Hastattelukokeilu tuottaa varmasti hyödyllistäkin palautetta/tietoa, mutta myös turhaa juoksemista ja hatutusta.

Kirjoituksesi oli hyvä ja asiallinen, sitä en kritisoi ollenkaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Montako työpaikkaa työttömön haastattelut luovat? Tasan sen verran kuin haastattelijoita palkataan. Tuollaisen humpuukin sijasta pitäisi keskittyä oikeiden työpaikkojen luomiseen.

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Hei Viljo ja kiitos kommentistasi

Olen samaa mieltä siinä, että haastattelut itsessään eivät varmaan työpaikkoja lisää ja ne eivät työttömyysongelmaa ratkaise. Kuitenkin kaikilla toimenpiteillä, joilla työpaikat saadaan nopeammin täyttymään, saadaan vähennettyä työttömien määrää ja työttömyysaikoja lyhyemmiksi. Siitä olisi yksittäisille työnhakijoille suuri ilo.

Ei nyt leimata haastatteluja ennen käynnistymistä vielä humpuukiksi, kun samankaltaisilla toimenpiteillä on saatu hyviä tuloksia aikaiseksi.

Matti Keipi

Työttömien työnhakuvalmenusta harjoitaville ja myös työtömyys koulutuksen antajille pitää laitaa vastuu että vain työlistetystä saa rahat muut oppilaat mene sitten hukaan ja näin ei koulutajien kannata siellä koulutuksessa pitää muita kuin niitä jotka todella ottavat koulutuksen vakavasti.
Nyt siellä on valtavasti porukaa joka käy nuo kurssit pakon edessä eivätkä siten opi siellä mitään eikä koulutajat välitä kun rahaa tulee vain oppilas määrän mukaan.
Siksi rahantulo pitää muutaa siten että vain niistä opilaista saa rahan opetuksen antajat joille siitä on ollut hyötyä ja siten työlistyneet.
Näin kurssin pitäjätkin sitten katsovat että jokainen opillas saa myös jonkilaisen harjoitelu paikan.
Kun tuo harjotelu paikanhaku ei ole ihanyksin kertaista.
Noissa työnhaku valmenuksissa sitä tehdään yksinkertaisen näköistä mutta toisin on ei nuo koulutukset vastaa mitään käytänön tarpeita.
Ei pienissä firmoissa välitetä mistän cv joka on tehty määrätyn sisällön mukaan vaan sitä mitä todella osaa ja monesti jos sitä ei selvä todistusta ole ei sitä voi mitenkään näytää toteen jos ei harjoiteluun pääse, ja kaikilta valehtelu työn haussa ei luonaa niin sujuvasti että osaisivat valehdella osaavansa kaikki työt joita firmoissa löytyy.

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Kiitos kommenteistasi Matti

Samoja havaintoja olemme tehneet.

Nykyisin rahoitusta on muutettu siihen suuntaan, että kouluttaja saa palkkion nimenomaan tuloksista, eli työllistyneiden mukaan. Toki koulutettaville voi kursseista olla muutakin hyötyä kuin pekkä työpaikka, esimerkiksi opiskelupaikka, hakuammattien ja omien vahvuuksien hahmottuminen tai jokin muu ratkaisu. Monen kohdalla lopputulema on myös esimerkiksi se, että henkilö ei syystä tai toisesta ole tällä hetkellä työkykyinen ja tilanteeseen suunnitellaan esimerkiksi kuntoutusta. Pelkkä työllistymiseen perustuva systeemi olisi mielestäni liian yksioikoinen ja työttömän kannalta väkivaltainen.

Sellaista järjestelmää en kuitenkaan toivo, jossa kouluttaja voisi valita kursseille ja valmennuksiin osallistujat. Se valikoisi liikaa hakijoita, asettaisi heidän eriarvoiseen asemaan, eikä palvelisi kaikkia työnhakijoista.

Työnhaku toimii eri tavoin eri aloilla ja yrityksissä, kuten olet kuvannut.

Käyttäjän MilajaRantanen kuva
Milaja Rantanen

KUrsseille hakijat on aina asetettu eriarvoiseen asemaan riippumatta siitä, kuka valitsee. Itse hain 29-vuotiaana eräälle kurssille enkä päässyt, perusteluna se, että valittiin vain ne, joilla on todellinen mahdollisuus työllistyä kurssin jälkeen. Mitä tekee ihmisen mielelle, itsetunnolle ja myöhemmälle työnhakuinnolle, kun jo 29-vuotiaana kuulee olevansa kelvoton?
Tuosta on jo vuosia, olen tälläkin hetkellä työtön. Viime vuonna pääsin käyttämään työvalmentajan palveluita, mutta alun innokkuuden jälkeen hän nosti kädet ylös joko huomattuaan yleisesti huonon työllisyystilanteen tai minun nollatyömarkkina-arvoni; homma vain loppui ilman mitään loppupalaveria tai -arviota. Paha maku jäi siitäkin.
Ja työkyvyttömien kuntoutushan on TE-toimistojen käsityksen mukaan kuntouttavaa työtoimintaa 8 h/pv viitenä päivänä viikossa; sehän se kuntouttaakin fyysisesti ja kroonisesti sairasta!

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Ikävältä kuulostaa ja se tuskin helpottaa, että et ole varmasti ainoa. Kenenkään ei tulisi kokea vastaavaa. Kun on kiire ja puutteelliset resurssit, valitettavasti ongelmia voi syntyä.

Kouluttaminen ja työhönvalmentajan työ vaatii tekijäältään todella paljon. Huolestuneena olen seurannut suutausta koulutusten hintojen laskusta. Samalla ryhmäkoot kasvavat ja kouluttajalta vaadittava osaaminen ja kokemus laskevat.

Hannu Rautomäki

Poistuuko Suomen rakenteellinen ja pysyvä suurtyöttömyys kurittamalla työttömiä lisää?

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Siinä on vielä isompi ongelma, jota ei näillä toimepiteillä pystytä ratkaisemaan.

Hannu Rautomäki

Asiassa ollaan täysin hakoteillä kuten aina ennenkin, sillä työttömien syyllistämisellä ja heidän etujensa tiukentamisella ja leikkaamisella ei saavuteta yhtikäs mitään, kun kokonaistyöttömyys on mikä on.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Näyttää nuoriso puuttuvan tämän blogin ääreltä. Me ikihemmot vaan turistaan viisaita ja muka muistamme, tai tiedämme miten nuoret suhtautuvat tilanteeseen ja ko.ehdotukseen.

Valitettavast politiiolt tekevät ratkaisuja, joiden voidaan ajatella kantavan henkilöä, tai puoluetta seuraavissa vaaleissa. Se on se hyvä / pahapoliisi syndrooma paikkailua.

Se hyvä puoli esityksessä on, että nuorta ei saa jättää tilaan, jossa mennään aina riman alta mahdollisimman pienellä aktiivisuudella.
Kun koulu ja opiskelut on takana, pitää kaikilla olla aamuherätys klo 06.00. Jossakin pitää ilmoittautua klo 07.00. Jotakin työtä voidaan tehdä, harrastaa jotain, kehittää itseään jotenkin, kunnes kellon viisarit ovat asennossa 16.00. Siitä alkaa vapaa-aika. Miten aika klo 07.00...16.00 korvataan, sitä voidaan miettiä. Elämässä pitä olla säännöllisyyttä ja rytmikkyyttä.

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Kiitos Hannu huomiosta ja kommentista

Nuorison työttömyys on tämänkin maan suurimpia vitsauksia. Valitettavasti monella on tilanne, että kun peruskoulu päättyy, ei nuorella välttämättä ole ketään, joka hänen peräänsä kyselisi. Onneksi on nuorisotakuu ja erilaisia toimijoita nuorisotyöttömyyttä ja nuorten joutenoloa torjumassa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

On se kamalaa kun koulutettu työtön ei tiedäkään miten ja mistä tulee hakea työtä. On se niin kamalaa, että tarvitaan edelleenkin vinkkaajia jotka kertovat mistä työtä voisi mahdollisesti hakea. Siis iät ja ajat ovat työnhakijat saaneet vinkkejä työnhakuunsa viidakkorummun avulla.

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Ajat ovat varmasti muuttuneet. Olen törmännyt useisiin työnhakijoihin, jotka ovat työskennelleet parikymmentä vuotta samassa työpaikassa ja nyt joutuvat ensimmäistä kertaa työttömäksi. Oman alan töitä ei ole. Tilanne on täysin uusi ja työnhaku on muuttunut. He ovat kyllä itse yrittäneet mutta työnantajiin ei saa yhteyttä ja verkostoissa ei ole näitä vinkkaaja. Valitettavasti viidakkorumpu pysyy vaiti.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Allekirjoitan täysin tuo turnauskestävyyden heikkenemisen ajan kanssa. Vuodesta 2003 lähtien olen saanut kuulla, etten ole sopiva siihen ja tuohon tehtävään arviolta 2000 kertaa. En lukemasta varma ole, sillä neljän vuoden ja 500:n haetun paikan jälkeen lakkasin laskemasta.

TE-toimiston kurssituksia takana jo kahdeksan kappaletta...On niistä hyötyäkin ollut, kun olen luetuttanut papereitani ihmisillä, jotka työkseen rekryävät, ei heillä ole mitään parannusehdotuksia ollut antaa. Sisältö vain on niin huono, ettei kauniitkaan kääreet lisää tuotteen haluttavuutta.

Lumira Lumus

Paras ja ainut tapa työllistää on edistää yksityissektorin yrittäjyyden elpymistä.
Näistä 3kk:n karenssitarkistuksista tulee säästöä valtiolle vain, jos niillä haetaan syytä lopettaa työttömyysetuudet, ei sinä ole muuten mitään järkeä. Siitähän tässä on kysymys.Epäilen, ettei sen tarkoitus ole työllistää ketään.
Monella on yhä se harhakuva, että TE-toimisto työllistää. TE-toimiston rooli näyttää olevan estää työllistyminen ja vaikeuttaa työllistymistäsi epäämällä päivärhasi, kun olet menossa uuteen työpaikkaan, niin heidän tapa viivästyttää korvausta aiheuttaa vahinkoa.
TE-toimistohan ei työllistä muuta kuin henkilökuntansa. Työpaikkoja työttömille siitä ei synny.
Työttömäksi joutuvan kannattaa katsoa, mitä muuta voi tehdä, kuin mennä TE-toimiston asiakkaaksi.
Ajatelkaa työttömät, te voitte jäätte ilman työttömyysetuuksia myös menemättä TE-toimiston asiakkaaksi, ei ole pakko perustaa suhdetta TE-toimiston kanssa. TE.toimiston asiakkaana teitä epäillään ja syytetään, sehän tarkoittaa, että olisitte rikollisia siksi, että menetitte työpaikkanne ja siksi, että asioitte TE-toimiston kanssa.
Se on uusi idea, tiedä vaikka tulisi pykälä rikoslakiin, että työttömäksi joutuminen rikos,josta (olipa syy mikä tahansa) tulee lailla rangaistava teko. Nythän jo työttömiä rangaistaan, vaikka lakia ei ole.
Työttömyysetuudet on varmasti ensisijainen leikkauskohde TE-sektorilla ja arvelen, että loppurutistus on alkanut.
En väitä, että näin tapahtuisi, mutta suunta on tämä.
Voidaanko laittaa yhtäläisyysmerkki, että "työtön työnhakija"=rikollinen?

Käyttäjän MattiMatikainen1 kuva
Matti Matikainen

Kiitos kommentistasi

Valitettavan usealla on samanlaisia ajatuksia, kuin mitä sinulla te-toimiston mahdollisuuksista tarjota ihmisille työtä. Valitettavasti siellä on resurssit niin niukoilla, että toimistoissa on tuntuma, että aika ei riitä tekemään asiakastyötä siinä määrin, kuin olisi tarve. Myös monessa toimistossa toimintatavat ovat jäänee kauas nykypäivästä. Työnvälitys, koulutus ja työnhakijoiden ohjaus on pitkälti ulkoistettu muille toimijoille ja edelleenkin työnhakijan oma toiminta ja omat valinnat ennustavat eniten työllistymistä ja työpaikan löytymistä.

Poikkeuksiakin on, kuten Pohjois-Savon te-toimisto. Siellä otettiin pari vuotta sitten käyttöön toimintatapa, jossa virkailijat kiersivät aktiivisesti paikallisia yrityksiä. Sitä kautta löytyi paljon piilossa olletita työpaikkoja. Ja tälläkin hetkellä toimistosta riippumatta työtä tekee paljon omistautuneita työntekijöitä, joiden ansiosta työpaikkoja löytyy hakijoille.

Näiden haastattelujen yhteydessä on varmasti pohdinnassa tuloksellisuus, eli palkkio maksetaan työnhakijan työllistyessä. Sekään ei tietysti rajattomasti lisää työpaikkojen määrää, mutta nopeuttaa varmasti niiden täyttymistä ja on ainakin hyödyksi yksittäiselle työnhakijalle.

Toimituksen poiminnat